Bakhuis

De windmolen In Stormen Sterk in Gierle krijgt er in 2024 een bakhuis bij. In een modern bijgebouw naast de molen wordt een authentieke bakoven gebouwd. Zowel voor de bouw van de oven als voor de latere bakkerswerking zoekt Kempens Landschap samen met de gemeente Lille vrijwilligers.

Om de werking van het bakhuis aan de molen verder te kunnen uitbouwen, zijn de molenaars op zoek naar helpende handen. Zowel voor de bouw van de oven als voor de latere bakkerswerking worden gemotiveerde vrijwilligers gezocht.

In oktober 2023 gingen we van start met een succesvol infomoment. Daar zijn twee actieve werkgroepen uit voortgevloeid: voor de bouw van de oven én voor de bakkerswerking. In februari begonnen de vrijwilligers te bouwen aan de oven. Als de oven gebouwd is, wordt het gebouw eroverheen geplaatst. Deze zomer hopen we het bakhuisje officieel te mogen openen.

Sluit je graag nog aan? Dan mag je contact opnemen met onze dienst toerisme. Elke laatste zondag van de maand is de molen trouwens geopend en dan geven de molenaars je ook graag meer informatie.

In samenwerking met de gemeente Lille heeft Kempens Landschap voor dit project een subsidie van Leader verkregen. Dat is een subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling waarbij we kunnen rekenen op Europese, Vlaamse en provinciale steun. LEADER Kempen Zuid verleent een subsidie voor de bouw van het bijgebouw met authentieke bakoven. Samen met verschillende vrijwilligers, lokale verenigingen en landbouwers willen we bovendien een educatieve wandeling doorheen de graanvelden uitstippelen. Hierdoor leert een brede doelgroep, jong en oud, hoe het proces van graan tot brood verloopt.