Aan de Kloosterstraat in Gierle vind je de overblijfselen van het voormalige 'Pensionaat der religieuze ursulinen'. Nu is dit opgesplitst in twee gebouwen; de Vrije Basisschool (nummer 28) en het zogenaamd Kloosterhof (nummer 26).
De Vrije Basisschool heeft ten zuidoosten van de speelplaats een monumentale neogotische kapel met onderliggende feestzaal. Het gebouw is een restant van het ooit bloeiende Franstalige meisjespensionaat van de zusters Ursulinen van Tildonk. De kostschool, opgericht in 1873, kende in die eerste decennia veel buitenlandse leerlingen, vooral Deense en Griekse meisjes.
De klassieke neogotische kapel op de eerste verdieping dateert uit 1903. Het interieur heeft art nouveau-kenmerken. Het orgel dateert uit 1910 en was een cadeau van de oud-leerlingen. De gemeente is nu eigenaar van het gebouw.
Het zogenaamde Kloosterhof, het gebouw met erker, opgetrokken in 1936, werd ontworpen door architect Steenackers. Het was de laatste grote uitbreiding. In 1963 werd het pensionaat vrij plotseling opgedoekt. Sindsdien zijn twee werken, die kunstenaar Frans Van Giel voor de kapel schilderde, spoorloos.
In 1966 werd het gebouw, na lang onderhandelen, aangekocht door Jos Peeters-Govers. Hij verkocht het aan René Peeters-Otten die het gebouw een tijd als hotel Kloosterhof uitbaatte.