De Keizer verwijst naar de periode van de Wechelse schildersschool.
A.J. Heymans, Jaak Rosseels en F. Crabeels maakten Wechelderzande tot het ‘Vlaamse Barbizon’. Dankzij hen is het Wechelse landschap in tal van musea te bewonderen.
Dit gebouw was eigendom van de familie De Proost die in de 17e eeuw alle stenen gebouwen in het dorp bezaten. Hof d’Intere vormde het aangrenzend perceel.
Nadien kwam het pand in handen van Peeter Wils - Spapen, schepen van het dubbeldorp Wechel-Vlimmeren. In 1730 valt de naam De Keizer voor het eerst. Dochter Anna Wils is dan eigenaar.
In 1871 komt het in handen van de familie Verloy - Heylen. Hun enige dochter Philomena trouwde met Cesar Smans en vanaf toen werd De Keizer een begrip, vooral in het kunstenaarsmilieu. Het werd een trefpunt van schilders waarvan er verschillende deel uitmaakten van de Wechelse schildersschool. Jozef Simons vond voor zijn roman ‘Dientje Goris’, waarvoor een dochter van Cesar Smans model stond, zijn inspiratie in De Keizer.
De Keizer is nu in bezit van de nazaten van Victor Helsen die het in 1934 kocht. In 1992 werd het pand gerenoveerd, waarbij het atelier verloren ging. De buitengevel bleef behouden.