Erfgoeddag

Erfgoeddag - Zondag 21 april 2024

Wat maakt een huis tot een (echte) thuis? Erfgoeddag op zondag 21 april 2024 zoekt uit wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu. Een dag vol gevoelens, wetenswaardigheden, zintuigelijke ervaringen, ontdekkingen en vragen over uw nabije buurt, verbondenheid, migratie, reizen en nog veel, veel meer! 

Ontdek in Lille drie unieke locaties die hun deur voor je open zetten:

De Slagmolen (13 tot 17 uur)

In de Slagmolen wordt nog steeds ‘smout’ (olie) gewonnen uit koolzaadolie door een oud ambachtelijk en indrukwekkend proces. Een eerste vermelding van een oliemolen of ‘slagmolen’ in Lille dateert van 1465. orspronkelijk bevond de molen zich enkele honderden meters verder in de straat. In 1830 kocht ene Jan Wouters, landbouwer, de Slagmolen en hij liet deze ontmantelen en overbrengen naar zijn boerderij: de plaats waar de molen zich nu nog bevindt.

Molen In Stormen Sterk (10 tot 17 uur)

Op Erfgoeddag kan je ook een bezoekje brengen aan de molen In Stormen Sterk. Deze molen is een stenen grondzeiler, type buitenkruier. De wieken worden van op de begane grond opgezeild en langs buiten door middel van een kruihaspel naar de wind gezet. Met een spanwijdte van 26,5 meter is het één van de grootste molens in het land.

Van akker tot bakker legt het graan een hele weg af. Waarom dat nodig is en hoe dat in zijn werk gaat, laten de molenaars van In Stormen Sterk je beleven met al je zintuigen. Kom kijken, voelen, ruiken, horen, proeven en laat je onderdompelen in een oude maar boeiende wereld. Daarna smaken die boterham, die pistolet en dat stokbrood nog lekkerder!

De vrijwillige molenaars stellen de molen In Stormen Sterk open voor bezoekers, en vertellen enthousiast over de molen en het malen van graan. 

Wijndomein Walterus (13 tot 18 uur) 

Op Erfgoeddag ben je ook welkom op Wijndomein Walterus, een Kempische wijnmakerij en stokerij. Zij geven een rondleiding en vertellen jullie alles over hun wijngaarden en hoe zij komen tot hun wijn en gin.