Jonge gezinnen zijn vaak op zoek naar een hapklaar aanbod voor hun vakantie of uitstap. Daarom nemen wij graag voor jullie onze horecazaken onder de loep. Wat maakt hen kindvriendelijk? Waarom zijn zij dé perfecte plaats om gezellig een hapje te komen eten met jouw gezin?
Samen met onze kindergemeenteraad en onze horecazaken werkten we een lijst van criteria uit. Voldoet een zaak aan deze criteria? Dan krijgen ze het label 'baby- of kindvriendelijke horeca'.
Hoe herken je kindvriendelijke zaken?
De zaken die het label van baby- en/of kindvriendelijke horeca behaalden hebben een sticker uithangen.
Is deze sticker goudkleurig? Dan behaalden ze ook onze gouden ster. Lees hier meer over bij onze criteria.
Welke zaken behaalden het label?
Bekijk hier onze baby -en/of kindvriendelijke horeca
Aan welke criteria moeten de horeca-zaken voldoen?
Babyvriendelijke horeca (0-1 jaar)
Deze basis criteria zijn steeds aanwezig:
- Een verzorgingstafel/kussen
- Een eetstoel
- De mogelijkheid om flesjes of babyvoeding op te warmen (microgolfoven of bain-marie). En het personeel kent deze opwarmmogelijkheden.
- Ruimte voor kinderwagens (naast de tafel)
Gouden ster
Het personeel anticipeert op de aanwezigheid van de allerkleinsten door bijvoorbeeld: een eetstoel klaar te zetten indien nodig, aan te geven waar er een verzorgingstafel/kussen is, te laten weten waar er borstvoeding gegeven kan worden ...
Kindvriendelijke horeca
Deze basis criteria zijn steeds aanwezig:
- Een kindermenu met keuze uit 3 gerechten
- Een eetstoel
- Een verzorgingstafel/kussen
- De mogelijkheid om flesjes of babyvoeding op te warmen (microgolfoven of bain-marie). En het personeel kent deze opwarmmogelijkheden.
- Stilzitmateriaal (bijvoorbeeld leesboekjes, kleurplaten, kleurpotloodjes, gezelschapsspelletjes ...)
Minstens één van deze optionele criteria is steeds aanwezig:
- Eén van de kindergerechten is een gezond aanbod.
- Ruimte voor kinderwagens (= voldoende bewegingsruimte tussen de tafels, parkeerplaatsje voor kinderwagen in de zaak, eventueel ruimte naast de tafel)
- Aangepaste uren (bijvoorbeeld: lunch van 11 uur tot 15 uur, vroege avond vanaf 17 uur, er worden altijd pannenkoeken aangeboden in plaats van enkel in de namiddag, ...)
- Een afgesloten tuin met speelmogelijkheden (bal, springtouw, ...) / speelelementen (schommel, glijbaan, ...) / zandbak / dieren
- Een actief spel zoals een zoektocht, helpen sorteren ...
Gouden ster
Het personeel anticipeert op de aanwezigheid van kinderen door bijvoorbeeld: eerst eten voor de kinderen te voorzien, aangepast bestek en glazen aan te bieden, op te letten met warme gerechten en scherpe messen op tafel ... . Alle medewerkers zijn goed gebriefd en weten hoe ze op deze details moeten letten.
Nieuwe aanmeldingen
Wil je graag een horecazaak aanbevelen die nog niet in onze lijst staat? Laat het ons gerust weten! Als je vindt dat een zaak hier niet thuishoort of je hebt een opmerking, horen we het ook graag. Hiervoor kan je steeds contact opnemen met toerisme@lille.be.
Wil je je als horecazaak zelf aanmelden? Dan kan je hier terecht voor je registratie of extra info. Wij kunnen als gemeentebestuur enkel ondernemingen promoten die voldoen aan de stedenbouwkundige regels. Meer informatie over het logiesdecreet kan u hier terugvinden.