Nieuwe Kinderwandeling over het Heggewonder

Vallei van de Kleine Nete

De Kleine Nete is een van de meest natuurlijke rivieren in Vlaanderen met een goede waterkwaliteit. De rivier ontstaat op de grens van de provincie Antwerpen en Limburg en kent geen eenduidige oorsprong. Ze wordt gevoed door verschillende beekjes waaronder de Zeven Neten. Na 44 km stroomt de Kleine Nete samen met de Grote Nete waarna ze ter hoogte van Lier de Beneden-Nete vormt. De voornaamste zijrivieren zijn de Aa, de Wamp en de Molenbeek. De vallei van de kleine Nete maakt deel uit van het Scheldebekken waardoor er nog tijwerking waarneembaar is tot aan de watermolen in Grobbendonk.

Het is in deze vallei van de Kleine Nete en de Aa dat, onder andere, de site van de Heggekapel zich bevindt.

Relance-oproep voor Natuur

De relance-oproep voor Natuur van Toerisme Vlaanderen is een subsidieoproep met de focus op belevingsvolle pleisterplaatsen en multifunctionele servicepunten voor wandelen, het inrichten van onthaalpunten bij de boer en het ontwikkelen van recreatieve vaarroutes.

Het is aan deze oproep dat Toerisme Lille heeft deelgenomen, en met succes. Onder leiding van Toerisme Provincie Antwerpen en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, en samen met drie ondernemers en 10 andere gemeenten ontstonden 'de Kleine Netemomentjes'. Een snoer van ruim 30 belevingsvolle onthaalplekken langs de Kleine Nete, tussen Dessel en Lier.

Concreet in Lille

In Lille houdt dit concreet in dat er een nieuwe sanitaire unit aan de begraafplaats komt. Deze unit zal ook een onbemand toeristisch informatiepunt zijn, opslagruimte bieden voor gidsen of evenementen en een schuilplaats zijn voor toeristen bij slecht weer.

Daarnaast wordt er een nieuwe kinderwandeling uitgewerkt die het wonder van de Hegge zal vertalen op kindermaat. De wandeling wordt uitgewerkt door Collectief Moos en zal toffe en uitdagende opdrachten bevatten voor kinderen. Een werkgroep werd opgericht om vanuit hun expertise feedback te geven. Ook de kinderen van Basisschool De Wingerd worden op diezelfde momenten bevraagd. De wandeling zal gericht zijn op kinderen van 4 tot 6 jaar.

De opening van de wandeling wordt voorzien in het najaar van 2024.