Zwarte Molen wordt logies

Het vruchtgebruik van de historische Zwarte Molen in Lille is volledig overgedragen aan Stichting Kempens Landschap. Deze historische windmolen, gelegen aan de Verbindingsstraat, wordt weldra helemaal klaargestoomd voor de toekomst. Stichting Kempens Landschap zet samen met de gemeente haar schouders onder de herbestemming en openstelling van deze bijzondere erfgoedparel.

De Zwarte Molen, ook bekend als de Molen Van Goubergen, werd gebouwd in 1863 en was in bedrijf tot in de jaren 1930. Nadien kocht architect Hypolite Berger de molen aan. Een zware storm bracht echter ernstige beschadigingen toe aan het gebouw, waarna hij de wieken weghaalde en de overblijvende molenromp inrichtte als woonhuis. In 2016 schonk bewoonster Maria Geentjes de windmolen aan Stichting Kempens Landschap. Rond de molen ligt een tuin van zo’n 1 hectare groot. Mevrouw Geentjes vond het belangrijk dat de molen en het omringende domein een geheel blijft. Met de schenking engageerde Stichting Kempens Landschap zich dan ook om het bijzondere karakter van de molen en zijn omgeving te respecteren.

Zeven jaar na de schenking is nu ook het vruchtgebruik volledig aan Stichting Kempens Landschap overgedragen. 

Deze molen zal niet opnieuw in gebruik gesteld worden als windmolen. Hij zal herbestemd worden tot een uniek erfgoedlogies. Een plek om te onthaasten, te genieten van de natuur. Ook de tuin kan in de toekomst gebruikt worden voor kleinschalige gemeentelijke evenementen.

Binnenkort volgt meer info!